Aktion: Buu för torv

Det sägs att kunskap är makt. Och det är bevisat att för att agera för en omställning där vi lever inom planetens gränser behöver gemene man mer kunskap. Det kan låta komplicerat, men det kan faktiskt också vara ganska lätt. Vi i Aktion för hållbar utveckling genomför en digital aktion här på skolans blogg. Det tredje inlägget kommer från Rebecca Göransson:

Visste du att den planteringsjord du kan köpa, i handelsträdgårdar eller liknande, nästan alltid är baserad på torv? Det är dåligt både för miljön och klimatet. Ur koldioxidsynpunkt är torv faktiskt lika illa som fossila bränslen som olja, gas eller kol. Torvbildningen är en långsam process. På ett år bildas cirka en millimeter per år. Jämför det med den hastighet och mängd som bryts så förstår du att det råder en obalans. Det måste bli ett stopp! Var uppmärksam på att även kravgodkänd jord kan vara baserad på torv.

Vad kan du då göra istället för att köpa jord baserad på torv?

Här är några tips från Naturskyddsföreningen i Borlänge:

  1. Kompostera själv trädgårdsavfall! En bra kompost bidrar också till den biologiska mångfalden i din trädgård.
  2. Kompostera dessutom ditt köksavfall, Bokashi och/eller varmkompost
  3.  Det finns numera torvfri planteringsjord att köpa, från allt flera producenter som Weibulls, Wexthuset, Blomsterlandet och GroGreen.
  4. Ställ krav på din affär att tillhandahålla torvfri jord!
  5. Ta djurens gödsel, fallna löv och gräsklipp och skapa din egna jord. 

(Länk till Naturskyddsföreningen i Borlänge.)