Allmän kurs distans med inriktning hälsa
Se alla bilder Ansök nu

Läs in gymnasiet på distans och lär dig mer om hälsa

Allmän kurs distans med inriktning hälsa är en kurs för dig som inte är färdig med gymnasiet. Du saknar kanske några gymnasiekurser och är intresserad av att läsa vidare inom områdena hälsa, friskvård, omsorg eller hållbar livsstil? Kursen passar dig som önskar få en gedigen kunskap med dig när du fortsätter dina studier och är allmänt intresserad av att få mer kunskap inom ämnet hälsa.

Du kan anpassa dina studier efter din livssituation när du läser på distans för att få behörighet till yrkeshögskola eller högskola/universitet. Då både studieuppgifter och instruktioner i huvudsak sker skriftligt, krävs goda kunskaper i det svenska språket.

Kursens upplägg

När kursen startar planerar du dina studier tillsammans med dina kursföreståndare. Som studerande hos oss har du också tillgång till Ölands folkhögskolas studie- och yrkesvägledare.

Du läser ämnesintegrerat och de uppgifter du arbetar med utgår ofta ifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, ofta självständigt, ibland i grupp.

Veckan inleds med en gemensam och obligatorisk digital träff varje måndag förmiddag. Vi har även två fasta tider för digitala gruppträffar dagtid på onsdag och fredag. Däremellan finns fasta tider då du kan få handledning. I övrigt bestämmer du själv och tillsammans med dina kurskamrater hur ni förfogar över er tid.

Bara tre positioner ligger fasta för gemensamma digitala träffar, och endast på måndagens förmiddagspass gäller obligatorisk närvaro. Under gröna rutor finns alltid någon lärare tillgänglig för handledning. Schemat i större format finns i bildspelet.

Vi använder Classroom, en del av Google education, som plattform. Utbildningen innehåller även två fysiska träffar på skolan som är obligatoriska, fem dagar i början av läsåret (v.36) och fem dagar i slutet av läsåret (v.19). Distansutbildning passar dig som är studiemotiverad och är bra på att ta ett eget ansvar, eftersom utbildningen till stor del baseras på självstudier och grupparbeten. Har du behov av extra studiehjälp så rekommenderar vi dig att gå Allmän kurs på gymnasienivå här på skolan.

Hälsa och hållbarhet

Ölands folkhögskola arbetar mycket med frågor som rör hälsa, hållbarhet och trygghet. Det är något som märks även i denna kurs. En god hälsa handlar om så mycket mer än att äta rätt och träna rätt. I de Globala målen som FN antagit, och som vi utgår från i vårt hållbarhetsarbete, står det så här om hälsa:

“God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer”.

Detta breda synsätt präglar även denna kurs, och vi kommer att fördjupa oss i många olika aspekter av vad hälsa och en god och hållbar utveckling innebär både för dig som person, och för samhället i stort.

Antagningskrav

Du behöver en dator hemma med Internetanslutning, webbkamera och headset.

  • Du ska ha fyllt minst 18 år och ha godkänt betyg från svensk grundskola eller motsvarande.
  • Du måste ha minst ett års studier på gymnasiet eller 800 godkända gymnasiepoäng eller minst två års arbetslivserfarenhet, som kan styrkas med ett arbetsgivarintyg.
  • Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen, då utbildningen innehåller skriftliga instruktioner och uppgifter.

Sista ansökningsdatum för våra allmänna kurser är 15 april.

Kursens mål grundläggande behörighet

Allmän gymnasiekurs distans med inriktning hälsa kan ge dig grundläggande behörighet till yrkeshögskola och till högskola och universitet. På utbildningen kan du även läsa in några särskilda behörigheter, då kursen Idrott och hälsa 1 ingår, och du har möjlighet att också läsa kurserna Idrott och hälsa 2, Matematik 2, Samhällskunskap 1a2, Naturkunskap 1a2 och Naturkunskap 2.

I grundläggande behörighet för yrkeshögskola ingår

  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1
  • Naturkunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religion 1

I grundläggande behörighet för högskola/universitet ingår

  • Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1
  • Naturkunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religion 1

Studieomdöme i stället för betyg

Du som studerar heltid på Allmän kurs får ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Bedömningen görs av lärarna tillsammans. Här kan du läsa mer om studieomdömen.

Läsårstider 2024/2025

Läsåret börjar 19 augusti 2024 och slutar 28 maj 2025.

ANSÖKAN TILL LÄSÅRET 2024/2025 ÖPPNAR I JANUARI

Nu kan du ansöka till nästa läsår.  Läs mer om hur antagningen går till här!

Kostnad

Vi har två obligatoriska fysiska träffar, en vecka 36 och en på våren vecka 19. Då bor du i närheten av Ölands folkhögskola. Resa, kost och logi är kostnader som du står för själv och även kostnader för viss litteratur tillkommer. 

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Om du läser heltid har du rätt att söka studiestöd från CSN på gymnasienivå.

Har du frågor, funderingar eller vill hälsa på oss på skolan? Hör av dig till någon av de två  kursansvariga nedan.

 

Kursansvariga

Porträtt av Carina Lindblad

Carina Lindblad

Lärare i hälsa och kursansvarig i allmän kurs distans
073-577 19 12
Porträtt av Christina Hedenäng

Christina Hedenäng

Lärare i svenska, svenska som andraspråk och engelska samt kursansvarig i allmän kurs distans
072-451 66 62

Lärare på kursen

Porträtt av Jonas Ahlberg

Jonas Ahlberg

Lärare i hälsa, kursansvarig torsdagsgruppen
072-465 82 32
Porträtt av Elisabet Proos

Elisabet Proos

Lärare i svenska som andraspråk och matematik
072-231 60 84
Porträtt av Pav Johnsson

Pav Johnsson

Lärare i naturkunskap och sommarkursansvarig
073-041 13 90
Porträtt av Pia Lindh

Pia Lindh

Lärare i samhällskunskap och historia samt sommarkursanvarig
073-041 15 31