KOMBINERA FILM MED BEHÖRIGHETSGIVANDE GYMNASIEÄMNEN

 

ALLMÄN KURS FILM

Behöver du en gymnasieutbildning? Återstår bara något lite eller har du sparat hela din gymnasieutbildning tills nu? På Ölands folkhögskola läser du in grundskole- och gymnasiebehörighet i en ämnesgrupp, utifrån var du befinner i dina studier. Eftersom du läser den här texten, är du kanske intresserad av att gå vår Allmän kurs film. En länk till ansökningssidan kommer längst ner på den här sidan.

När du kommer i höst, träffar du lärare och vår studie- och yrkesvägledare och tillsammans gör ni en studieplan. Beroende på dina erfarenheter och planer, kommer du sedan att gå i någon av våra tre ämnesgrupper:

Grund- och gymnasiegruppen. Här studerar du i en mindre grupp med mycket stöd från lärare. Vi fokuserar på svenska/svenska som andraspråk, men du kommer också att studera engelska, matematik och samhällskunskap. Ofta arbetar vi tematiskt.

Gymnasie 1. Du studerar svenska 1-2, engelska och matematik där du är. Du läser också kurser inom två av gymnasieämnena historia, naturkunskap, religion och samhällskunskap, ofta i större teman tillsammans med svenskan och ibland också tillsammans med din inriktning.

Gymnasie 2. Den här ämnesgruppen fungerar som Gymnasie 1. Du studerar alltså svenska 2-3, engelska och matematik utifrån var du är. Du läser kurser inom två av gymnasieämnena historia, naturkunskap, religion och samhällskunskap, ofta i större teman tillsammans med svenskan och ibland också tillsammans med din inriktning.

Ölands folkhögskola är en mötesplats. Veckan börjar med skolans gemensamma måndagsmöte. Fram till och med onsdag eftermiddag studerar du i din ämnesgrupp. På torsdag och fredag, i inriktningsgruppen du valt. Utöver det möter du vänner i huset du bor, i träningslokalen, i biblioteket, i caféet, i snickeriet, i filmklubben eller någon av alla andra platser och grupper som finns på skolan.

FILM TVÅ DAGAR I VECKAN

Har du ett stort intresse för film och vill arbeta kreativt med media samtidigt som du får grundläggande behörighet till vidare studier? Då kan  Allmän kurs film passa dig. På denna kurs får du lära dig om filmproduktion, utveckla egna filmidéer och strukturera ett filmprojekt.

Du arbetar med film främst under torsdagar och fredagar. Övriga dagar läser du behörighetsgivande kurser i en ämnesgrupp. Vissa veckor arbetar du mer tematiskt i större projekt. Du har tillgång till lokaler och utrustning dygnet runt alla dagar i veckan.

OLIKA ASPEKTER AV FILM

När du studerar Allmän kurs film får du testa på att göra flera kortare filmer i olika tekniker, både i grupp och som eget arbete. Vi arbetar med bland annat fiktion, dokumentär samt stop motion-animerad film. Du lär dig att planera och organisera en film, skriver manus helt själv och lär dig teknikerna inom kamera, ljud och ljus genom praktiska övningar. Du kommer att arbeta med många olika program för filmproduktion och filmredigering, bland annat Premiere Pro CC och Adobe After Effects. Kursen bygger på ditt eget intresse för film och under andra terminen ges tid till egen fördjupning. I vår ljudstudio kommer du att få lära dig att spela in ljud. Du kommer att få lära dig programmet Pro Tools och i studion kan du även mixa ljudet till dina filmer.

På Ölands folkhögskola är du deltagare. Du tar del av verksamheten här och du blir en av dem som formar nästa års verksamhet, ett innehållsrikt år på din väg.

VI BÖRJAR ANTAGNINGEN 8 MAJ

Första antagningsdag är 8 maj 2020. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid så att vi har den när det är dags för antagning inför det nya läsåret. Vi börjar skicka ut antagningsbesked efter den 8 maj 2020. Vi tar även emot ansökningar efter detta datum och antar i mån av plats.

FRÅGOR?

Har du frågor om allmän kurs inriktning film hör av dig till:
Michelangelo Miskulin, lärare i film: michelangelo.miskulin@olandsfolkhogskola.se
Anders Olsson, lärare i svenska och engelska: anders.olsson@olandsfolkhogskola.se

Ansök nu