SIMON HYLLAS FÖR HÅLLBARA MÖBLER
Ansök nu

Simon Mattisson har varit deltagare på Designskolan och sedan Beckmans Form. Han har under året som gått väckt stor uppmärksamhet för sina möbler och inredningar som både utmanar formmässigt och som genom sin idé -och produktion i hög grad relaterar till klimatförändringarna.

Listan på framgång är lång: möbler till svenska ambassaden i Washington, Elle Decorations pris Design towards zero, medverkan i Vouge, medverkan i Ung Svensk Form, soloutställning på Svenskt Tenn, formgivning för Bolon, Newcomer of the year, FORM Magazine mm.

Stort grattis Simon!

Så här skriver Simon själv kring sitt projekt:

”Granland är cirkulär möbelproduktion, ett nytt material, ett utforskande av form i en ny produktionsmetod och användandet av formgivning som ett medel för att kommunicera ett pågående miljöproblem.

Som ett symptom av den globala uppvärmningen har den halvcentimeterstora skalbaggen vid namn granbarkborren de senaste åren härjat i de Europeiska skogarna. Bara i Sverige dödades förra året 8.2 miljoner skogskubikmeter gran. Framtiden ser mörk ut; Sverige blir varmare och varmare och granbarkborren förökar sig i en alarmerande takt. I nuläget finns det inga effektiva åtgärder för att skydda våra skogar från granbarkborrens framfart.

Jag utvecklar en träkomposit innehållandes virke från granbarkborre-angripen gran för 3D-printing. Med hjälp av detta material har jag formgivit och producerat en kollektion möbler, inspirerade av de mönster som granbarkborren gräver under granens bark. Dels för att visa på alternativa användningsområden för detta skadade virke, men också för att använda design som ett medel för att lyfta och kommunicera problemet med granbarkborrar.”

Porträtt på en kille, pastellfärger