Hej du som ska börja på skolan i höst! Nu är vi så där riktigt mysigt pirriga inför hösten och nyfikna på vilka ni är som kommer och tillbringar året med oss. Och vi hoppas att du känner nåt liknande! Om du ska bo på internatet så undrar du säkert hur rummen ser och hur allt funkar. Här kommer lite mer info om det.
Rumstyper och standard
Totalt finns 97 rum på skolan, varav 75 är enkelrum. Några har egen dusch och toa, men de flesta har dusch och toalett i korridoren. Du delar också ett vardagsrum och kök med de andra boende.
Alla rum har säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Rullgardin och lampor finns också. Du fixar själv med kudde, täcke, lakan, gardiner, matta, växter, ljusslingor, pynt… Så länge du inte gör någon åverkan på rummet så är det fritt fram att vara kreativ. Så här kan ett rum se ut när du kommer:
Rummen finns i några olika byggnader:
Södra flygeln
En låg byggnad nära matsalen och med uppgång till Liedbergsalen (där Scenkonstskolan håller till). Här finns en handfull rum, vardagsrum och kök.
Norra flygeln
Vår största internatbyggnad med två våningar korridorsboende. Härifrån är det nära till Dokumentärfilmskolan och Allmän kurs lokaler.
Hus A, B, C, 5, 6 och 7
Lite längre bort på skolans område finns sex stycken låga hus med en korridor i varje. Varje hus har en liten uteplats på baksidan.
Rangatan och Bragegatan
Vi har också 20 rum fördelade på två stycken radhus som ligger i villakvarteret en stenkast bort från skolan.
Om du går in på skolans Instagramkonto och klickar på höjdpunkten ”Se skolan” så får du en guidad tur på skolans område och inne i några av rummen. Här kommer också en liten bildbomb, fler bilder finns på sidan Bo på folkhögskolan om du klickar på ”Se alla bilder”.
Hur funkar de gemensamma ytorna?
Du och dina korridorskamrater kan själva komma överens om mycket. Men ett tips är att vara noga med att hålla rent och snyggt – det finns nog inget snabbare sätt att bli impopulär på internatet än att lämna disk, matrester och sopor efter sig. Till slut kan du också bli av med ditt boende, om inte städningen fungerar. Alla kök har lådor och hyllor som är märkta med ditt rumsnummer – där kan du förvara dina matvaror och annat som du vill ha för dig själv. Ni kan också inreda de gemensamma ytorna tillsammans så att de blir mer hemtrevliga. Lägg till exempel 50 kronor var i en pott och ta en gemensam utflykt till närmaste second hand-butik?
Om ni blir sugna på att ordna fest så ska ni göra det utanför skolans lokaler. Kyrkan hyr till exempel ut en alldeles utmärkt festlokal på gångavstånd från skolan. Våra deltagarstödjare Malin och Dardan kan hjälpa till med praktisk info.
Anna, Pia och Fanny som städar på skolan har även huvudansvar för de gemensamma ytorna i olika hus. Med jämna mellanrum kallar de till husmöten där ni tillsammans går igenom det praktiska runt boendet och checkar av att den gemensamma städningen fungerar.
Vad får man inte göra på internatet?
När du har fått ditt internat-avtal, läs det noga. Där finns alla regler med. Här lyfter vi fram tre viktiga punkter:
Internatet ska vara tryggt och lugnt. Det som gör Ölands folkhögskola till en så unik plats, är att vi tillsammans (alltså du, alla andra deltagare och personalen på skolan) bygger en gemenskap där alla får utrymme att vara sig själva och utvecklas i den riktning de vill. Det kräver att vi har stor respekt för varandras olika behov. Det vanligt med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa eller att ha upplevt svåra saker i livet. Några har haft ett missbruk tidigare, eller har vuxit upp i ett hem med missbruk. Vi har olika religioner, livsåskådningar och kulturella bakgrunder. För att internatet ska bli en harmonisk plats för alla att bo på, är det viktigt att det är lugn och ro där. Det ska också vara tyst efter 22.00, alla dagar i veckan.
Användning av alkohol (och såklart även droger) är förbjudet på skolans område. För att det ska bli tryggt för alla, och för din hälsas skull (vi tillhör trots allt Region Kalmar län som också ansvarar för sjukvården), är det inte tillåtet att använda alkohol någonstans på skolans område. Du kan förvara alkohol på ditt rum (inte i de gemensamma utrymmena) för användning utanför skolan, men ingenting får alltså förtäras någonstans i skolans lokaler eller utomhus på skolans område. Om det sker så riskerar du att omedelbart bli av med din plats på boendet. Om du använder och/eller förvarar droger på skolan kan också bli aktuellt med polisanmälan. På sidan Rättigheter och regler kan du läsa mer om hur det fungerar.
Rökning, rökelse eller tända ljus är inte tillåtet. En brand på internatet skulle vara katastrof. Därför är de flesta av våra rökdetektorer direktkopplade till Räddningstjänsten. Om de skulle sättas igång av exempelvis rökelse eller en cigarett på internatet så får deltagaren själv betala för utryckningen. Samma sak gäller om du försöker ta ner eller stänga av en rökdetektor. De är utrustade med larm som utlöses vid tekniskt fel, som i sin tur kräver att en tekniker kommer till skolan för att återställa detektorn. Ta istället med dig några fina ljusslingor, elektriska ljus och kanske lite eteriska oljor med doftpinnar, så blir det hemtrevligt ändå.
Om det är viktigt för dig att kunna spela hög musik, tända ljus eller ha fest hemma så är det bättre att hyra ett annat boende i närheten <3 Och vi hjälper gärna till med tips och råd på hur var du kan ordna fest på andra platser!
Förbered dig på ett spännande år
För många är boende på internatet ett ”mjukt” sätt att flytta hemifrån. För andra är det ett sätt att maxa folkhögskole-upplevelsen eller en chans att prova ett ordentligt miljöombyte. Förbered dig på att det kommer att bli roligt, omvälvande och ibland utmanande. Skolan ligger på en vacker plats som visar sig från sin allra bästa sida i augusti och september. Det finns mycket att upptäcka och uppleva även utanför skolan.
När vintervindarna sedan viner över det platta öländska landskapet och mörkret sänker sig över nejden kan det hända att det känns lite motigt, men det är då den där gemenskapen kommer in i bilden. Då hittar vi varandra i verkstäderna, runt biljardbordet eller bullbaket. Varje vecka turas kurserna om att ordna en aktivitet som alla kan vara med på. Och du kan själv dra ihop en workshop, en teatergrupp, en filmkväll eller korvgrillning lite närsomhelst.
Du är varmt, varmt välkommen hit och vi ser mycket fram emot att ses i augusti!