Toppolitiker reagerar på film

Annas och Ylvas film (dokumentärskolan distans) har fått toppolitiker att reagera och nu diskuteras en skärpt lagstiftning mot barnsexhandel.

ECPATs* generalsekreterare menar att Sverige har fått återkommande kritik under 15 års tid mot de svaga lagar som inte håller för att skydda barn från sexhandel i Sverige, men att ingenting har förändrats. Att Sverige, som är ett modernt utvecklat samhälle inte har en lagstiftning som reflekterar att det är vuxenvärldens ansvar att skydda barn från sexmarknaden i Sverige är fruktansvärt. Men efter Kalla faktas avsnitt som sändes tisdagen den 4 november, som har byggts på Anna och Ylvas arbete med dokumentärfilmen ”Enkelt och diskret”, har justitieministern Morgan Johansson gått ut med att en skärpt lagstiftning behövs. Han säger att det nu sitter en utredning som ska se över lagarna och att så fort ett underlag är färdigställt så ska de gå vidare och jobba på för att strama upp synen på de här brotten och ge frågan en hög prioritet. Barnombudsmannen säger i programmet att risken att åka fast för den som köper en sexuell handling av ett barn är minimal, något som är oerhört problematiskt då marknaden är så pass stor vilket tydligt visas i Annas och Ylvas film ”Enkelt och diskret”.

   SKR** har inlett ett samarbete med Anna och Ylva, där deras film ”Enkelt och diskret” kommer bland annat ingå i en utbildningssatsning för gymnasieskolor.

* ECPAT är en organisation mot barnpornografi, barnsexturism och trafficking.

** Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund