Praktisk kurs har spenderat den korta eftermiddagslektionen med att förvandla ogräset utanför elevboendet till en smakfull soppa. Spritkök, skärbrädor och lite köksmentalitet är allt man behöver. Nässelsoppan blev en succå©e som man kan upprepa hela sommaren. Vi har redan bestämt att tillverka egna spritkök under nästa år.
För att laga nässelsoppa behöver man:
Ett spritkök (eller en spis inomhus med kastruller m.m.)
1 liter nässlor
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 matsked smör
1 matsked vetemjöl
lite gräslök
salt och peppar
Gör så här:
- Koka upp en liter vatten.
- Lägg i en liter sköljda blad av nässlor, samt buljongtärningen.
- Låt koka i 5-10 minuter.
- Sila ifrån vattnet och spara det till senare.
- Hacka nässlor och gräslök grovt.
- Smält smöret i kastrullen och red med vetemjöl.
- Tillsätt lite av vattnet i taget.
- Lägg i de hackade nässlorna och gräslöken.
- Salta och peppra
Klart:)
Servera gärna med ett kokt ägg.
Det finaste resultatet får man om man använder små, späda nässelblad. Redan nu i maj månad har nässlorna blivit stora och ganska grova. Det går utmärkt att klippa ner nässlorna med en sax – det tar vara en vecka till små, nya skott växer fram. På detta sätt kan man koka nässelsoppa hela sommaren och hösten.
Smaklig måltid, önskar Praktisk kurs.