Mänskliga rättigheter

Bild: ”Human Rights” av Martin Östmark

På de allmänna kurserna har vi arbetat med mänskliga rättigheter i några veckor. Idag hade en av grupperna redovisning. Vårt arbete började under Pride-veckan och vi har tittat på orsakerna till nedtecknandet av de mänskliga rättigheterna, fått en föreläsning av Sofia Sundberg om Prides historia, funderat på och diskuterat värderingar och hur mänskliga rättigheter fungerar i praktiken i både Sverige och i andra länder.

Som avslutning har vi fördjupat oss inom olika områden som utgår ifrån en artikel i de mänskliga rättigheterna. Det kom att handla om Gulag, Nordkorea, synen på kvinnors sexualitet genom historien, Nåºrnbergrättegångarna, människors rätt till och behov av kultur, dagens Ungern, varför människor inte kan respektera varandra osv.

Josefin har skypat med sin farmor som berättade om sin familjs flykt från Danmark 1943 och fått en primärkälla som bekräftar det litteraturen berättar. Både skrämmande och fascinerande. Ett ämne som Josefin kan plocka upp igen senare under läsåret då vi kommer att arbeta med rapportskrivning.

Martin, som läser inriktning bild, valde att utgå ifrån en bild som han skapade. En bild som symboliserar att vi har kommit en bit på väg vad gäller mänskliga rättigheter, men att vi har en lång väg kvar… Så här skriver Martin om sin bild:

”Jag började arbetet med att jobba på den lilla flickan, jag lade dit bilder från andra världskriget på henne för att det ska symbolisera historien. Jag tog dom bilder jag tog för att få en god helhetsbild på kriget. Som Adolf Hitler när han höll tal för det tyska folket för att manipulera dem och Auschwitzlägret bredvid dit de fraktade flera tusentals judar.

Just flickans ögon gjorde jag grön och blå för att få det lilla extra fokuset på henne och inte bara på kriget och döden.

Typsnitten i texten har jag valt för att visa a sorts rebellisk tanke kring krig och mänskliga rättigheter med en pride flagga i bakgrunden som symboliserar vinsten för homosexuella, transsexuellas när USA legaliserade giftemål med samma kön.”

I temat har vi arbetat med mål inom ämnena Svenska och Historia eftersom vi diskuterat, samtalat, argumenterat, letat och sovrat bland källor, presenterat muntligt och skriftligt, knutit an till vår historia och oss själva. Ett arbete som vi delat med varandra. Det är så vi jobbar på folkhögskola. Bra jobbat hi/re-gruppen!