LÄRARE PÅ SCENKONSTSKOLAN

 

LOTTA GRUT

Dramatiker med över 30 års erfarenhet av sceniskt arbete. Började som skådespelare och var med om att starta Romateatern på Gotland där hon spelade Shakespeare i ett stort antal föreställningar. Är idag verksam som manusförfattare med uppdrag på stora och små teatrar i Sverige, liksom konstnärlig ledare för Teater Unga Roma. Lotta har mångårig erfarenhet som pedagog i scenframställning, teaterteori, estetiska lärprocesser och praktisk kunskap. Stockholms universitet, Victor Rydbergs teatergymnasium och skådespelarprogrammet på StDH är några av de skolor hon arbetat på eller varit gästlärare hos. Brinner för mötet mellan den självständiga scenkonstnären och den kreativa ensemblen. Liksom för barnteater som konst och berättelsens kraft.

 

Isabelle Ström

Kursansvarig för Scenkonstskolan från höstterminen 2021– lärare i scenframställning.

Skådespelare, pedagog och producent med hjärtat i fysisk teater. Examinerades 2015 från den 4 åriga pedagogik- och skådespelarutbildningen inom fysisk teater i Vasa, Finland. Har arbetat som musikalartist, akrobatik-, teater-, röst och rörelselärare i Finland innan Boulevardteatern i Stockholm lockade med skådespeleri och turnerande verksamhet. Studerat vid Ölands Scenkonstskola 2008–2009 samt 2010–2011. Tidigare anställningar och frilansuppdrag på bland annat Dalateatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Boulevardteatern. Brinner för utmaningar; personligt, konstnärligt, och framförallt som ensemble.

 

MARIE THUNBORG

Lärare i dans och koreografi.

Utbildad på Danshögskolan inom flera olika dansgenrer som Modern & nutida dans, Jazzdans, akrobatik och Streetdance. Har medverkat i Uppsala dansteater och deltagit i flera föreställningar. Undervisat i kreativ dans på Linnéunivesitetet och arbetar nu också på Kulturskolan i Kalmar.

 

SARA DANHEDEN

Lärare i sång.

Sångpedagog, undervisar på Scenkonstskolan med individuella sånglektioner och masterclass. Är också lärare på kursen Sång & Komp på Högalids Folkhögskola samt undervisar i sång på Kulturskolan i Kalmar.

 

TIDIGARE KURSANSVARIGA

MIA NILSSON

Skådespelare, regissör, sångerska och kompositör med 40 års erfarenhet av det sceniska arbetet. Tidigare anställningar och frilansuppdrag på bl a Norrbottensteatern, Örebro länsteater, Riksteatern, Teater Martin Mutter i Örebro, Teater Scratch i Luleå. Brinner för den självständige scenaktören, den kreativa ensemblen och mötet mellan scenkonstens olika uttrycksformer.

JOHAN BERNANDER

Tidigare kursansvarig för årskurs II – lärare i scenframställning. Scenkonstskolan II genomförs ej läsåret 22-23.

Regissör och dramatiker med snart 40 år inom teatern. Gick teaterhögskolan i Malmö 1977-1980. Arbetade som skådespelare mellan 1980-1990, mellanlandade som dramaturg ett par år, gick Dramatiska Institutets regilinje 1992-1995 och har därefter gjort ca 50 uppsättningar och skrivit ett tiotal pjäser. Har arbetat på många länsteatrar, inte minst Regionteatern Blekinge-Kronoberg där han också var teaterchef under tre år 2004-2007. pjäser). Brinner för barnteater som konst och för skådespelarens process i uppsättningen.

GÄSTLÄRARE UNDER ÅREN

Ett urval av många gästlärare som deltagit i workshops eller medverkat under längre perioder:

Gunilla Orvelius / Scenframställning
Ulrika Ellemark / Scenframställning
Isabell Ström / Scenframställning
Jakob Olausson / Scenframställning

Rebecca Yates / Dans

Josefin Andersson / Clownteknik

Anna Brewitz Kellander / Individuell sång
Alexandra Forssell Åhfeldt / Individuell sång
Anna Persson / Individuell sång
Helena Martinsson / Individuell sång

Karin Lind / Scenografi
Andreas Berntsson / Ljusdesign

Anders Ortman / Teatermusik
Rolf Hedberg / Teatermusik
Göran Åhlfeldt / ackompangatör piano

Charlotte Aaby Hertzman / Producent
Mia Carlsson / Producent

Joachim Sandberg / Dans
Emma Ludvigsson / Individuell sång
Anette Norberg / Scenframställning
Sarah Broberg / Scenframställning & rörelseteknik