Deltagare om kursen
Ansök nu

Anna-My Novonty

Anna-My Novonty

Jag är verkligen jätteglad för att jag har gått Ölands dokumentärfilmslinje! Det var ett väldigt händelserikt och utvecklande år för mig. Jag uppskattar verkligen att min klass var så blandad- både i ålder och bakgrund, och att vi fick arbeta mycket ihop under olika filmövningar. Särskilt nu i efterhand har jag förstått hur viktigt och lyxigt det är med sammanhang, samarbeten och diskussioner som en klass kan ge. Jag tycker att folkhögskolan är unik som utgör en mötesplats där en träffar och bor med människor som en annars inte skulle lärt känna. Jag började utbildningen som nybörjare men fick under året testa på och experimentera med många olika delar av dokumentärfilmsskapandet. Jag tyckte utbildningen var ambitiös med utrymme att lära sig massor. Bland annat gästades vi av flera föreläsare och fick besöka Tempo dokumentärfilmsfestival i Stockholm. En annan sak som jag uppskattade jättemycket var att lärarna alltid var tillgängliga och peppade en att följa ens magkänsla och lust.

Just nu studerar jag kandidatprogrammet i dokumentärfilm på Stockholms dramatiska högskola. Jag föreläser om mina filmer runt om i Sverige och arbetar som filmpedagog för Filmcentrum. Jag hoppas kunna fortsätta skapa film i framtiden och mitt mål är att mina filmer ska kunna, utöver att ge en bra filmisk upplevelse, även på nått sätt politiskt kunna påverka vår samtid. Här kan du se vad Anna-My gjort på sistone:

ENKELT OCH DISKRET
Kalla faktas program baserad på Anna-My Novotnys och Ylvaa Johanssons grävande dokumentärfilm Enkelt och diskret

IZABELA
Intervju med Anna-My Novotny och Ylvaa Johansson i Malou efter tio om dokumentärfilmen IZABELA

FEMTON
Anna-My Novotnys och Caroline Joos slutprojekt på Ölands dokumentärfilmsskola som tävlade på Sveriges kortfilmsfestival 2014

 

Robin Ibanez

Robin Ibanez, läsåret 2015/2016:

På Öland lärde jag mig de tekniska grunderna i kameran, ljud/ljus samt redigeringsprogram. Att vara i en miljö där den filmiska processen stod i centrum snarare än slutprodukten var väldigt inspirerande. Det gav utrymme att låta tankar och idéer hitta rätt uttrycksätt. Varje projekt kändes unikt och inspirerande för att man jobbade med olika personer och regimetoder. Ett kortfilmsprojekt som jag och två klasskamrater gjorde under året heter ”Dirty Talk” (se trailer nedan) och hade senare premiär på Göteborgs Filmfestival 2017.

Efter Öland hoppade jag på en tvåårig TV-produktionsutbildning på Medieinstitutet i Stockholm och har även fortsatt att arbeta med dokumentärer i kortformat. Varje dag använder jag tekniker, processer och metoder från dokumentärfilmskolan. Just nu gör jag praktik på SVT:s ungdomsredaktion.

Se trailern till Robin Ibanez, Maya Ramsey och Jonathans Heinius kortfilm ”Dirty Talk” här:

Dirty Talk(2017) – Official Trailer from Smaragder&Elände on Vimeo.

 

Paula Almeida

Paula Almeida, läsåret 2016/2017:

Förutom den grundläggande tekniska kunskapen lärde jag mig framför allt att reflektera över vad det är jag egentligen är nyfiken på och att hitta just mitt individuella intresse i alla möjliga berättelser, människor, platser, frågor och uttryck. Tillsammans med helt fantastiska och engagerade lärare hade vi otroligt värdefulla diskussioner om livet och människor och filmens betydelse och det hjälpte mig att förstå på vilket sätt mina intressen också kan vara viktigt för andra.

Idag kan jag sakna dessa diskussioner och många av övningarna vi gjorde på Öland. Just nu går jag min andra termin på Akademin Valands filmlinje och håller på att utveckla ett projekt till en fictionfilm. I min research använder jag mig mycket av den dokumentära metoden och jag märker nu hur mycket kompetens jag fick med mig från Öland, till exempel att lita på mitt omdöme i olika situationer, att känna av hur mycket man kan be människor om och att göra det med respekt, att lyssna på andras vilja utan att glömma min egen agenda och mycket mer.

Hobby from Paula Almeida on Vimeo.

 

Claes Hedlund

Claes Hedlund, läsåret 2015/2016:

Jag fick ett självförtroende att våga göra film, men också verktygen för att analysera mitt eget skapande och min roll som filmare. Att vara i den kreativa miljön som skolan erbjuder var också väldigt givande.

Just nu producerar jag två olika projekt, ett projekt som vi hoppas på skall bli en tv-serie och ett mindre filmprojekt. Det är väldigt givande och roligt. Utöver detta håller jag även på att starta upp Doc Lounge här i Umeå, som är ett skandinaviskt nätverk för att tillgängliggöra dokumentärfilmsmediet för fler.

Jag drömmer om att jobba i en kontext som känns utmanande och spännande, att se andra uppleva dokumentärfilmens visionära kraft.

 

Joel Viksten Abrahamsson

Joel Viksten Abrahamsson, läsåret 2016/2017:

Innan dokumentärfilmsskolan hade jag massa idéer och tankar kring filmer jag ville göra. Det främsta jag fick från Ölands folkhögskola var utrymme att få gå från idé till handling. För att gå från ”det här skulle jag nog kunna” till ”det här kan jag” tror jag att det krävs att man fullföljer idéer och projekt.

Lärarna på Öland gav mig ovärderlig kunskap i filmiskt berättande och jag känner att jag efter året på Öland besitter mycket större trygghet i att känna att jag vet vad det är jag berättar och på vilket sätt jag väljer att göra det.

Efter året på Öland går jag nu projektåret på samma utbildning. Via den utbildningen jobbar jag med två olika projekt, ”Orgrimmar Stories” (se klipp nedan) och ”Trained To Kill”. Jag hoppas och tror att jag kommer fortsätta arbeta som regissör i framtiden och är helt övertygad på att Ölands folkhögskola var ett bra första steg mot det.

Se ett klipp ur Joel Viksten Abrahamssons filmprojekt ”Orgrimmar Stories” här:

Orgrimmar Stories – exempel from Joel on Vimeo.

Theresa von Hofsten:

På dokumentärfilmskolan fick jag lära mig allt det grundläggande kring att göra film. Från det rent tekniska till att förstå att ta sina drömmar på allvar. Många av dem jag lärde känna på Öland har också blivit vänner för livet. Det var ett oerhört viktigt år för mig.

Efter Öland gick jag ytterligare en folkhögskola innan jag kom in på DI, TV-producentlinjen. Sedan har jag jobbat inom tv-branschen, mestadels på UR som tv-producent och inslagsproducent.

Idag har jag precis klippt klart min första längre dokumentärfilm för K-special på svt, den handlar om det feministiska teaterkollektivet Potato Potato.

 

Ylvaa Johansson:

När jag började på Ölands folkhögskola hade jag inte erfarenhet av att filma och klippa. Under året lärde jag mig grunderna i det, och utvecklade min personliga stil. Det jag uppskattade mest och fick ut mest av under min tid på skolan är att vi var en blandad klass, med väldigt olika bakgrunder och intressen. Vi diskuterade våra filmprojekt mycket med varandra och fick feedback på det vi gjort, och tips på hur man kan förbättra sig. Jag lärde mig mycket av det.

Efter utbildningen har jag och Anna My Novotny jobbat med ett filmprojekt om sexhandel under nästan ett års tid. Det har varit svårt och jobbigt att hitta rätt plattform för filmen, och det vi jobbar med idag. Vi kommer försöka sälja den till organisationer så att den kan nå så många som möjligt. Sen är det dags att börja med nya filmprojekt, vet inte riktigt vad det kommer bli än!

Lyssna på en intervju med Ylvva här: http://t.sr.se/10hcNBY