Deltagare 19-20

Bror

En Film av Amiin Mader

Kenta och Naz är två ungdomar från Stockholm, som delar passionen för musik. Det är deras uttrycksform. De har båda växt upp med bara en förälder, och båda har genomgått olika typer av identitetskriser och därför har dom kommit nära och kan relatera till varandra. I filmen delar de öppet med sig av sina personliga minnen som dom fått tillsammans och som connectar i musiken. En viktig, stark film som tar betraktaren med på en personlig och själslig utveckling inom både musiken och livet.

 

Hitta Hem

En film av EE Kihlstrand

Över 600 000 personer står i Stockholms kommunala bostadskö. Bostaden ska vara en plats för trygghet och stabilitet men bostadsbristen tvingar många till mer eller mindre tillåtna lösningar för sitt boende. Genom personliga berättelser lyfts röster som annars inte hörs i den publika debatten. Hur löser en sitt boende om en är utsatt för våld, är sjukskriven och inte har råd med sin hyra, är ny i Sverige och inte har ekonomiska tillgångar?

Berättelserna växer ihop till en frågeställning om samtiden – hur ska vi hitta hem?

 

Faith, Hope & Herbs

En film av Fredrik Stedtjer

Shekinbo är byns uppskattade och mäktiga örtläkare, som praktiserar den djupt rotade afrikanska traditionen av att behandla sjukdomar och andliga besvär med hjälp av örter. Samtidigt gör Jabbie, chefen för barnavdelning i byns sjukhuset, allt hon kan för att rädda livet på barn och stoppa användningen av örter. Till sin hjälp har hon den pensionerade svenska läkaren Lars, som ser effekterna av örterna men som ändå vill träffa örtläkarna.

Byn Kamakwie i norra Sierra Leone blir scenen för ett dokumentärt drama där tre människors rivaliserande syn på örtmedicin blir en historia om västerländsk och traditionell kunskap. Men framförallt en kamp om makt och patienter, och frågan om utveckling verkligen måste komma på bekostnad av tradition?

 

Jönzzonligan

En film av Melina Ekh & Maja Moberg

Den nya punkgenerationen är här och ett av banden att hålla ögonen på är Jönzzonligan. Trots att medlemmarna inte är äldre än 14 – 16 år har de redan hunnit med att vara förband åt flera av Sveriges tyngsta punklegender, som KSMB och Strindbergs. Killarna i bandet-Jack, Zacharias och Vincent har spelat ihop sedan de var i 10 års åldern och har i dag en stor fanbase över hela landet. I april 2019 släppte dom sin debutplatta ”Rösta på idioter”. På vinyl så klart.

 

Om en stund kan jag röra dig

En film av Olga Krüssenberg

Om ett barnbarns försök att förstå vem farmodern var. Om den frikyrkliga rörelsen laestadianismen som farmodern tillhörde, och varför hon blev laestadian efter att ha tvingats adoptera bort sitt ena barn. Om en mors saknad efter sin dotter, och om ett barnbarns saknad efter sin farmor.

Olga-”Jag lärde aldrig känna farmor, och försöker nu kartlägga familjens historia med anknytning till den finska Tornedalen, där mina fastrar och pappa fungerar som en bro mellan nutid och dåtid, Sverige och Finland. Med hjälp av intervjuer, arkivmaterial och eget filmmaterial har jag börjat återskapa ett minne av min släkts historia.”

 

Kinopolitics, or the politics of movement

En film av Dennis Harvey

När den irländska filmaren Dennis Harvey måste göra en svår resa med sin vän börjar han att reflektera. Efter att i flera år ha flutit runt mellan städerna Dublin, Sevilla, Madrid, Santiago och Stockholm har Dennis fått friheten att resa och flytta dit han vill. Men för vännerna han har fått längs vägen, Hashem från Bangladesh, Alicia från Peru och Alireza från Afghanistan har det inte varit lika enkelt att kunna röra sig och förflytta sig fritt.

I ett filmcollage sammansatt av privata klipp, dokumentärt material, intervjuer, stillbilder och familjefoton, skapar regissören en texturerad memoar av migration där man ser tidens gång genom förändringen i det digitala materialets kvalitet. Kinopolitics, or the politics of movement tar en episodisk essäform och gör en djupdykning i varje karaktärs erfarenheter av migration. Filmen spänner över identitet, klass och gränser i en globaliserad värld. Genom egna reflektioner över sig själv och sin familjs pågående migrationshistoria bjuder Dennis oss att blicka inåt och fundera på vår egen plats i den samtida rörelsepolitiken, som i allt högre grad förlitar sig på att utesluta de utsatta och inkludera de redan privilegierade.

 

Mormor//Mamma

En film av Klara Fridh Pietsch

Från början handlade min film om min frånvarande och bortgångne morfar, som utåt sett verkade ha levt ett spännande liv. Han åkte alkoholiserad runt i världen på sin Harley Davidson, hatade auktoriteter, stannade sällan länge på samma plats och vägrade leva svenssonlivet. Jag var nyfiken och ville försöka lära känna honom genom de extremt få spår han lämnat efter sig. I de två första intervjuerna jag gjorde med min mamma respektive mormor hade jag intresset för min morfar som ingång. Men ganska snabbt insåg jag att mitt intresse för hans person svalnade och att jag istället började intressera mig för de som stannat kvar, det vill säga min mormor och min mamma. Vi är en väldigt speciell liten familj. Vi är väldigt olika varandra och har inte alltid fungerat bra ihop, men trots vissa övertramp finns där en enorm värme och mycket humor. De senaste åren har den ansträngda stämningen lagt sig något och jag tror vi alla känt en ömsesidig önskan om försoning. Vi har visat en större öppenhet och sårbarhet gentemot varandra istället för att fortsätta skärma av, byta riktning och glömma, som vi alltid gjort innan. Filmen har gett mig en ursäkt att våga ge mig in i denna ömtåliga men viktiga läkningsprocess, vilket jag är enormt tacksam för.