Deltagare 21-22

Dansa eller dö

en film av Lasse Johansson och Göran Ängeby


Khaled och Maryam är dansarna från Syrien som sitter i ett hus i Östergötland och oroligt väntar på besked om de och barnen ska få stanna i Sverige. Ovissheten tär hårt på familjen, men det är kärleken till dansen som trots allt håller drömmarna vid liv. Vi följer familjen i deras vardag och hur de kämpar för att bygga en dansverksamhet som kan bli deras räddning.

 

Förtegenheten

en dokumentärfilm av Johanna Nordin 

När min pappa är 13 år tar hans föräldrar, Evy och Karl, livet av sig på samma dag. Kvar lämnar de tre barn, min pappa Bobo och mina fastrar Inga och Ewa. Men de lämnar också en stor tystnad efter sig. En tystnad som kommer att prägla min pappas liv men även mitt. Vad har den tystnaden gjort med oss?

 

Fridykaren

en film av Krister Svensson


Rami Bladlav är en fridykare från Göteborg. Han försöker att bli bäst i världen på fridykning och är på god väg att slå svenskt rekord. Samtidigt är han en helt vanlig tvåbarnspappa och studerar till lärare. Varför är det så viktigt för honom att bli bäst i världen? Och vad är det egentligen som driver honom att fortsätta träna så hårt för att slå nya rekord?

 

Happy Memories

en film av Daniel Jonasson Mohammadi


Ögon gröna, ögon grå, ögon blå vi ser samma saker när vi tittar på moln.
Vi ser samma saker, vi är små.
Vi ser samma saker, inget hade hänt då.
Samma ögon nu som då men dina är fyllda av två regnmoln.

En film om att växa upp och växa ifrån varandra.

 

Innandömet

en film av Victoria Machmudov


Med kameran i handen försöker filmaren förstå dysfunktionella mönster inom familjen och det våld som präglat barndomen. Genom hemmavideor från förr, brottsdokumentation och samtal i nutid med systern, mamman och farmorn, skildras medberoende, skuld och skam på nära håll. De delar erfarenheter men har alla valt olika vägar att förhålla sig till situationen. Men vad gör man egentligen när förövaren är en i familjen?

En personlig film om generationstrauma, ofrihet och att äga sin egen berättelse.

 

Min mormonbrylling

en film av Hannah Säfsten


20-årige Oscar Säfsten kontaktar mig på Instagram efter att ha släktforskat och förstått att vi är bryllingar. Han kommer från USA och är här i Sverige för att missionera för mormonkyrkan. När han kom hit kunde han varken språket eller kulturen och kände ingen. Jag undrar hur det känns att missionera i ett sekulärt land och vilka likheter vi har.

 

Musen Martyr

en film av Ylva Ottervald Flygare 


Musen Martyr bor tillsammans med ett barn och hens mamma i ett till synes lugnt hem. När saker går dåligt blir musen ledsen och dricker ur en liten flaska, och då blir allt plötsligt otryggt och läskigt. Filmen Musen Martyr handlar om hur det kan vara för ett barn att växa upp i ett hem där en förälder missbrukar.