Vanliga frågor Ansök nu

HÄR HAR VI SAMLAT NÅGRA AV DE VANLIGASTE FRÅGORNA TILL SKRIVARSKOLAN.

Blir man författare efter att ha gått kursen?

Nej, det finns inga garantier. Men en version av en roman eller novellsamling kommer att skrivas med stöd och inspiration från andra, både författare och kursdeltagare. Troligen vill man skriva om manuset en gång till. Under året utvecklas ditt skrivande till en högre nivå. Om man skriver på egen hand upptäcker man så småningom hur olika perspektiv kan användas, hur dialog kan förbättras, om persongestaltningen och intrigen leder berättelsen framåt. Men det tar några år. Förlagen idag menar att manuskript som sänds in har en bättre kvalité än förr, oftast beroende på skrivarskolor.

Om man gått skrivarskola, märker förlagen det och tycker att det är ”skrivarkursprosa”?

Det pågår ibland diskussioner om detta. Vårt syfte med undervisningen är att ge deltagarna möjlighet att bevara sin originalitet, inte försvaga den. Vad förlagen menar är att texterna är säkrare i tonen och mindre pratiga.

Vilket är antalet elevplatser på Skrivarskolan Distans?

15 stycken.

Hur många söker till kursen?

Till läsåret 2020-21 hade vi 70 sökande.

Vad innehåller de två obligatoriska träffarna?

Båda träffar sker på Ölands folkhögskola.

Vid introduktionsträffen, fyra dagar, är det främsta syftet att deltagarna ska lära känna varandra. Under dessa dagar går vi också igenom hur konstruktiv textkritik kan ges, om hur man bygger ett synopsis, om den kreativa processen. Dessutom sker gruppindelning, 5 i varje grupp, där gruppdeltagarnas projektbeskrivningar och texter diskuteras.

Inför slutträffen ska det skrivna materialet under året sammanställas av var och en, och diskuteras i smågrupperna. Romaner och novellsamlingar presenteras förmodligen. Ofta skrivs sådana manus om flera gånger av författaren, men en första version blir det säkert!

Undantag från obligatorisk närvaro på dessa båda träffar kan ges om man bor utomlands.

Var bor man under träffarna?

Vi kommer att förboka platser på Skogsby vandrarhem, som ligger mycket nära skolan. Vill man bo mer enskilt går det att boka övernattning i Färjestaden, där finns hotell. Färjestaden ligger 3 km från Skogsby och cyklar kan hyras av skolan. Kostnaden på vandrarhemmet är reducerad till 100 kronor per natt eftersom skolan betalar en del, då ni inte får plats på skolans eget internat. 120 kronor per dygn kostar maten som serveras på skolan: frukost, lunch, fika, middag.

När är dessa träffar?

Vid terminsstart: 21-24 augusti 2018 (Ankomst måndag kväll 20.8, middag på skolan.)

Slutträff: sista skolveckan i maj 2019, tre dagar

Inspirationsträffar: ej obligatoriska, ännu ej schemalagda. Höst 2018, vår 2019.

Inspirationsträffar?

Den första planeras enligt deltagarnas önskemål och behov, endera i Stockholm eller Göteborg. Det kan gälla utställningar, teater eller textmässor, beroende på vad som är på gång just då.

På våren besöker vi bokförlag i Stockholm, träffas en dag i grupperna för att diskutera texter ”live”, går på konstutställningar och/eller teater.

Måste man arbeta med ett skrivprojekt för att få komma in på kursen?

Ja, vi har ingen grundkurs på distans för närvarande.

Kan man söka till två år på en gång?

Nej, de som fortsätter ett år till väljs ut av handledarna. Om ett manus är så gott som färdigt, eller om andra särskilda omständigheter kan åberopas.

Hur går gruppsamtalen till?

Man använder Basecamp som är en app för distansarbete. Enligt ett rullande schema skickar deltagarna in texter till sitt grupprum. Det är 5 deltagare i varje grupp. Inom ett visst antal dagar ska man skriftligt ge respons på de andra deltagarnas texter.

Hur går handledningen med författare till?

Handledaren ringer upp var och en av deltagarna, och har föreslagit tider för detta via Basecamp. Om tiden passar, sitter båda med manuset framför sig och går igenom texten via telefon. Om man befinner sig utomlands används Skype eller skriftlig respons. Om kursdeltagaren föredrar skriftlig respons framför telefonsamtal kommer man överens om detta.

Vilken kurslitteratur ingår?

Vi utgår från deltagarnas egna texter. Men det är en självklarhet att alltid läsa skönlitteratur när man skriver. Två saker gäller för att bli författare: att skriva mycket och läsa mycket.

Har några av era elever publicerat sig senare, eller framträtt på annat sätt?

Från distansåret 2013-2014 har Hanna Ricksten och Eva Berg publicerat böcker. (Den sistnämnda en egenutgivning som väckt stort lokalt intresse inkluderande författarbesök på bibliotek.) Från distansåret 2014-2015 har Flora Wiström publicerat sig och Ivana Vukadinovic, som gick 2015-2016 kom våren 2017 ut med sin första roman. Hösten 2019 och våren 2020 kommer fyra deltagare från distanskursen ut med romaner. Hanna Carlsson på Norstedts, Hanna de Canesie på Natur & Kultur och Nioosha Shams på Bonniers. Samtliga gick kursen läsåret 2017-18. Lin Engdahl som gick kursen året innan kommer i höst ut med en roman på Modernista.

Men det finns många andra som etablerat sig som skribenter efter att ha gått kursen, flera av dem gick på Ölands Folkhögskola när Skrivarskolan inte var en distanskurs. Mia Skäringer är inte bara känd som skådespelerska och sketchförfattare utan har publicerats på olika förlag, Anna-Yesica Norling på Natur&Kultur, Frans Daniel Nessle och Ola Klippvik först på Bonniers och senare på Natur&Kultur. Simon Sorgenfrei har skrivit böcker om religion och litteraturhistoria. Mauritz Tistelö har haft framgångar som scenpoet och gett ut flera diktsamlingar på mindre förlag. Frida Mellström har haft reading på Dramalabbet och vunnit en tävling anordnad av Radioteatern. Maria Reihs och Jacob Nissen har fått pjäser spelade. Jonathan Lehtonens drama har satts upp på Angereds teater i Göteborg. Cristin Ridderstedt (f.d. Larsson) fick ett filmmanus producerat av Film Väst/ Fantomfilm år 2003. Matilda Södergran har kommit ut med flera diktsamlingar i Finland. Pontus Arvstrand debuterade med en diktsamling 2012. Emma Pemberton kom ut med en roman samma år. Tuva Holmlander har en pod som heter ”Ett eget rum”, Henrik Bergkvist och Klara Frisk Kockum har vunnit Poetry Slam. Klara deltar också i poesigruppen ”Smutskultur” som turnerar i Göteborgstrakten. Ernst Rydén har gett ut sin första diktsamling på eget förlag. Flera har blivit publicerade i tidskrifter och antologier. Andra har blivit journalister, kulturredaktörer, copywriters, skrivpedagoger, skrivit doktorsavhandlingar inom humaniora eller jobbat med helt andra saker.

Ansök nu