Tidigare kursdeltagare
Ansök nu

TIDIGARE KURSDELTAGARE

En ung kvinna står en på gata och tittar stolt in i kameran.

Maya Fallope

”Jag heter Maya Fallope och är ursprungligen från Stockholm. Jag gick Scenkonstskolan på Ölands folkhögskola under åren 2021/2022. Min tid på skolan var väldigt givande. Jag utvecklades som skådespelare men även som människa och som kreatör. På grund av hur bred utbildningen är med både dans, sång, clown, fysisk teater, Shakespeare, teaterteori och skådespelartekniker får man en chans att utvecklas på alla områden inom teater. Det stärker ens erfarenheter och gör en till en mer självsäker skådespelare.

Det öppnar även dörren för andra möjligheter inom teater och får en att inse vad man brinner för och vill vidareutvecklas inom. Under min tid på Öland bestämde jag mig för att söka scenskolan i England och Irland, och på grund av mina erfarenheter från Scenkonstskolan hade jag verktygen att utveckla mina monologer och känna mig självsäker genom ansökningsprocessen. Just nu studerar jag acting på The Lir Academy i Dublin och hoppas på att kunna jobba som skådespelare i framtiden.”

 

Jag heter Isak Lindeblad, jag är från Lund, och jag gick på scenkonstlinjen år 22/23. Min tid på Öland var ett av mina mest givande och utvecklande år någonsin. Under året fick vi utforska ett sjukt brett spektrum av sceniska uttryck, och vi som deltagare fick både mycket ansvar, och möjligheter att påverka utbildningen.

Under året fick jag upp ögonen för regi genom våra enskilda slutproduktioner. Jag och en annan deltagare satte upp en egenskriven kollageföreställning, som vi även fick möjlighet att komma tillbaka och spela för nästa års deltagare, samt spela i Göteborg.

Efter min utbildning har jag fått arbete som skådespelare på både Sherlocked live theater i Malmö, och på High Chaparral, och nästa år kommer jag utforska regi mer på Marieborgs folkhögskola.

Helt enkelt: mitt år på Öland är ovärdeligt, och vännerna jag fått där är vänner för livet.

Sofie von Zweigbergk

Sofie von Zweigbergk

Hej jag heter Sofie och jag fick scenkonst på Ölands folkhögskola 23/24. Min tid var fylld med fantastiska upplevelser och minnen! För mig har skolan och kursen varit en unik och berikande erfarenhet där jag verkligen har fått utforska olika former av scenkonst, utvecklat mina färdigheter och kreativitet och utöver det fått så fina och starka band med klasskamraterna som jag kommer ha med mig livet ut.

Jag har växt konstnärligt och individuellt. Genom repetitioner, föreställningar och samarbeten har jag fått chansen att utforska olika roller och uttryckssätt. Alla skratt, tårar, och stunder av stolthet har bidragit till min personliga och konstnärliga tillväxt.

Det är ibland utmanade men jag har under mitt år på skolan fått mycket nya insikter, att stå inför en publik, känna pulsen innan en föreställning, och sedan känna den magiska energin som uppstår när allt faller på plats. Haha kanske låter klyschigt med det något som är svårt att glömma och något speciellt.

Oavsett ens drömmar, vad man vill bli eller utbilda sig till är jag övertygad om att scenkonstskolan kommer att fortsätta inspirera och forma en både som konstnär och som människa.

Thyra Forsgren
Thyra Forsgren

 

På Ölands folkhögskola har jag utvecklats så mycket i mitt skapande men också som människa. Jag är tryggare i mig själv både på och av scenen. Att blanda teater, dans och musik har varit jättebra för mig som skådespelare då jag har fått utmana mig själv i områden som jag annars inte hade vågat utforska. Jag har också träffat så mycket fina människor och jag har skapat relationer som jag kommer bära med mig resten av livet. Att gå scenkonst på Ölands folkhögskola är nog de bästa beslut jag gjort.