Deltagare 20-21

Rasuul

En film av Lisa Nagano Holm & Lasmi Bucheggar Belmar

RASUUL porträtterar George och hans historia som rasifierad HBTQ-person. Filmen tar oss bakom kulisserna till Stockholms annars osynliga queer-community. 

Rasuul är det arabiska ordet för budbärare och det är även Georges valda artistnamn.

 

Min Mamma

En film av Ronak Naderi

Med den här filmen vill jag, Ronak, lära känna kvinnan som födde mig. Min mamma. Försöka försonas med hennes frånvaro i mitt liv. Och hålet i magen den frånvaron skapat. En film och en process för att bli helad. Behöver vi känna till och acceptera våra förfäders historia?

Filmen kommer att följa mig Ronak i mitt vardagliga liv, men filmen följer också min inre resa. Liksom samtalen och intervjuerna kring min mamma och föräldraskap. Filmen kommer att ge en inblick i den inre världen hos en som har levt i länder som förespråkar assimilering och avkapning av rötter. Hur påverkar det mig som individ? Och hur förhåller det sig till önskan om att skapa vidare liv?

En personlig film om ett drastiskt tid, för 40 år sen hos en övre medelklassfamilj i västra Iran. Men också en film om en nutid i Sverige, där framgång, prestation och det yttre värderas högst.

Om kvinnor, moderskap och det gemensamma som sträcker sig över gränser och tid.

 

Afton i livet en film om min Mormor och morfar 

En film av Rebecca Sigfridsson

Majry och Olof bor I en liten by utanför staden Eksjö i Småland. Här träffades de för första gången som barn när de började i samma klass, och här har de levt tillsammans och nu varit gifta i 58 år. De har utåt sett levt ett helt vanligt liv som de flesta, ett stilla liv utan någon större dramatik. 

Ändå finns det en storslagenhet i det lilla som de delar med så många andra.

Tänk om Olofs biologiska mamma inte hade ångrat sig på väg till Polen och rest tillbaka utan att göra abort, eller om Majry inte fick höra den där gudsrösten under en nyårsnatt i kyrkan som öppnade hennes hjärta för Olof. Tänk om de inte hamnat i samma klass som barn. Ett ändrat beslut eller ett missat samtal och historien hade kanske sett helt annorlunda ut.

Ett barnbarns utforskande av sina morföräldrars berättelse och de avgörande händelser som ledde till att hon blev till. Om det osannolika i att just hon är här idag.

 

Kinopolitics, or the politics of movement

En film av Dennis Harvey

I en serie brev till ett DU reflekterar en ung migrant och filmskapare på sin och sina vänners rörelse över landsgränser i världen.

Kinopolitics, or the politics of movement är en samtida aktuell film om identitet, rötter och att klara sig i en värld där vår plats i samhället bestäms utifrån var vi föds, vårt ursprungsland och i förhållande till olika länders gränser.

 

Trashfilm

En film av Kristoffer Kronander

Sopor är skuggan av den industriella civilisationen. Bakom varje producerad vara, döljer sig en lika stor mängd skräp. Någon har kallat det för “the living dead of capitalism”. Avfall och nedskräpning är också materiella excesser av komplexa kulturella, ekonomiska och politiska system. Kanske ligger nyckeln till att förstå samtiden i att studera skräpet som genereras.

Ett välkänt svenskt företag påkoms ha bland annat grävt ner, bränt upp, och gömt sopor i en omfattande systematisk skala. De har lurat både kunder och myndigheter i flera år genom att köra ut byggavfall från Stockholmsregionen och lägga det i stora högar i avbefolkade, nedlagda bruksorter.  I slutändan blir det lokalbefolkningens problem att ta hand som de gigantiska skräphögarna.

Situationen är symptomatisk för hur skräpbranschen ser ut idag. Sopor är äckliga, och de bör gömmas från konsumenterna. De påminner om den skenande konsumtionen. Kör ut dem till landsbydgen. Gräv ner dem. Exportera dem till tredje världen. Nya högteknologiska system förpassar sopsystemen till underjorden. Gigantiska sopsugar suger ut hushållssoporna från lägenheten. Det omständiga förloppet med sopor försvinner från det vardagliga livet och förblir osynligt för gemene person.

TRASHFILM presenterar den radikala idén att konfrontationen med sopor är avgörande i hur människor ser på sin konsumtion. Ser man aldrig effekterna, kan man inte heller riktigt bli varse dem. Så klart kan vi rationellt veta att soporna tar vägen någonstans, att dem inte bara går upp i rök när vi kastat dem i sopnedkastet. Men i vår direkta verklighet, i vårt medvetande, försvinner soporna.

Den här filmen drivs dels av ett visuellt uttryck, där vi betraktar skräpet och branschen som gjort sig rik på sophantering. Ett vanligt uttryck i branschen är att sopor har gått från att vara en börda till att bli en resurs. Vi får också träffa olika människor som ingår i denna nya business – den välkammade säljaren, den hårt slitande sopgubben och maskinisten som kör värmeverken där soporna förvandlas till fjärrvärme.

Stillsamt foto, långsamma åkningar och en tjock ljudmatta blandas med borderline absurda intervjuer där karaktärerna pratar om deras arbetssysslor. Filmen kommer också lägga stor vikt i att kontrastera karaktärer och scener mot varandra för att förhöja den banala effekten.

Produktionsfakta:
Längd: 30 min
Regi: Kristoffer Kronander
Producent: Kristoffer Kronander & Patrik Öberg
Foto: Patrik Öberg
Releaseår: 2021

 

Fridykaren

En film av Krister Svensson

Rami Bladlav är en fridykare från Göteborg. Han försöker att bli bäst i världen på fridykning och är på god väg att slå svenskt rekord. Samtidigt är han en helt vanlig tvåbarnspappa och studerar till lärare.
Varför är det så viktigt för honom att bli bäst i världen? Och vad är det egentligen som driver honom att fortsätta träna så hårt för att slå rekord?