Allmän kurs med inriktning film
Se alla bilder Ansök nu

KOMBINERA FILM MED BEHÖRIGHETSGIVANDE GYMNASIEÄMNEN

Behöver du läsa in behörigheter från gymnasiet? Gillar du film och rörlig bild? Då är det här kursen för dig.

På allmän kurs med inriktning film finns möjlighet att läsa in gymnasiet. Du kan läsa 1–3 år. Tiden det tar beror på hur många godkända poäng och år av arbetslivserfarenhet som du har med dig. 

Studierna är på heltid och du läser enligt ett schema. Du läser både gymnasieämnen som ger behörighet till fortsatta studier och får samtidigt en grundläggande utbildning i film. Vi arbetar tematiskt, vilket betyder att du läser svenska tillsammans med två orienteringsämnen, exempelvis historia och religion eller samhällskunskap och naturkunskap i längre teman. Matematik och engelska studeras utanför temaarbetet. I tema ingår film som en naturlig del av kursen. De teman vi arbetar med under året utgår ifrån Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Här kan du läsa mer om dem: Agenda 2030  och de globala målen för hållbar utveckling.

De timmar du arbetar med inriktning Film utgår vi från att se – samtala – göra. Vi arbetar tematiskt, vilket betyder att vi jobbar både teoretiskt och praktiskt kopplat till ämnet svenska och de orienteringsämnen du läser. Du kommer arbeta med kortare projekt och filmberättande genom olika tekniker, både i grupp och som eget arbete. Oftast med möjlighet till fördjupning inom det område som du är extra intresserad av. Du lär dig att planera och organisera ett filmprojekt och får samtidigt kunskap att hantera de verktyg som krävs för att berätta med film. Exempel på områden som vi jobbar med är kamerateknik, redigering, ljud och ljus genom praktiska övningar. Tillsammans med dessa och vårt tematiska arbetssätt utvecklar du ditt kritiska tänkande och analysförmåga av den rörliga bilden. Detta ger dig en god grund för vidare studier inom ämnet film.

Vi jobbar aktivt med hälsa. Du får testa på olika former av träning och fysisk aktivitet och jobba teoretiskt med hälsans betydelse för vår livskvalitet både fysiskt och psykiskt.

Träna färdigheter för livet

En del av att studera på folkhögskola är ens egna personliga utveckling. I undervisningen ingår att få lära sig färdigheter i att öka sin koncentration och förmågan att vara närvarande i stunden, kunna reglera sina känslor för att hantera situationer på ett konstruktivt sätt och att stå upp för sig själv som person och öka sin självrespekt. Programmet kallas DBT Skills in Schools och ges som en del av Allmän kurs över hela året och det rustar dig för framtiden genom att du får färdigheter i hur du tar hand om dig själv och kan hantera livet. Läs mer här: DBT Skills in Schools.

Grundläggande behörighet

Genom att studera på allmän kurs kan få grundläggande behörighet för vidare studier.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola: Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1 och Religion 1. 

Grundläggande behörighet för högskola/universitet:
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1 och Religion 1. 

Studieomdöme istället för betyg

Du som studerar på Allmän kurs får ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Bedömningen görs av lärarna tillsammans. Här kan du läsa mer om studieomdömen.

ANSÖKAN TILL LÄSÅRET 2024/2025 ÖPPNAR I JANUARI

Nu kan du ansöka till nästa läsår. Läsåret börjar 19 augusti, 2024 och slutar 28 maj, 2025. Läs mer om hur antagningen går till här!

Kostnader för att gå på folkhögskola

Undervisningen är statsfinansierad och avgiftsfri, men du betalar för mat och gemensamt material, plus hyra om du bor här. Du är berättigad till studielån från CSN om du fyller 20 år det år du börjar på skolan. Bor du på skolan och har långt hem? Då kan du också söka inackorderingstillägg. Här hittar du sammanfattad information om kostnaderna vid studier på Ölands folkhögskola.

Ansökan och antagning till allmän kurs

Antagningen inför nästa läsår startar i januari. Då kan du skicka in din ansökan. Läs mer om hur det går till här: Antagningen till allmän kurs. Välkommen med din ansökan!

Har du frågor, funderingar eller vill du hälsa på oss på skolan? Hör av dig till vår  studie- och yrkesvägledare, eller någon av de två kursansvariga nedan.

Christina Henriksson, studie- och yrkesvägledare
christina.henriksson@olandsfolkhogskola.se
010-357 55 25

 

 

Kursansvariga

Porträtt av Michelangelo Miskulin

Michelangelo Miskulin

Lärare i Film och Kursansvarig i Allmän kurs Film
070-358 64 10
Porträtt av Anders Olsson

Anders Olsson

Lärare i Svenska, Engelska Kursansvarig i Allmän kurs Film

Lärare på kursen

Porträtt av Carina Lindblad

Carina Lindblad

Lärare i hälsa och kursansvarig i allmän kurs distans
073-577 19 12
Porträtt av Elisabet Proos

Elisabet Proos

Lärare i svenska som andraspråk och matematik
072-231 60 84
Porträtt av Pav Johnsson

Pav Johnsson

Lärare i naturkunskap och sommarkursansvarig
073-041 13 90
Porträtt av Pia Lindh

Pia Lindh

Lärare i samhällskunskap och historia samt sommarkursanvarig
073-041 15 31