Deltagare på Dokumentärfilmskolan distans '22-23

I BLODET

en film av Harriet Westerholm och Roza Kasirga

I Blodet är en film som utspelar sig i Libanon och följer de två bröderna Nasser och Basel som äger ett stall i centrala Beirut. Filmen handlar om familjen Haramshis yrkesarv och vad det betyder för dem. Den stora kärleken till hästarna men också den börda yrket innebär. En film som handlar om deras drömmar, förhoppningar och strävan inför framtiden och trösten de finner i att vara med hästarna när omvärlden ibland är svår. I Beirut står tiden still. Sedan den ekonomiska krisen hösten 2019 har mångas liv förändrats drastiskt. Detta påverkar givetvis även våra två huvudpersoner Basel Och Nasser, som innan krisen drev det familjeägda stallet som höll i ridlektioner för unga i staden. Men med inflationen har bröderna inte längre råd att driva sin verksamhet, och hamnade istället på “cornischen”, stadens strand där de idag säljer tiktoks till turister som poserar med deras hästar. Eftersom inte stallet längre genererar någon inkomst har bröderna svårt att se att deras barn ska kunna ta över i framtiden. Men det är inget som stoppar dem att ändå försöka och fortsätta framåt för kärleken till hästarna väger tyngre.

 

DÄR VÅR FRUKT KOMMER IFRÅN

en film av Leandro Netzell Cerón

Jag reser till Spanien för att förstå var frukten vi äter kommer ifrån. Varje år sliter hundratusentals säsongsarbetare på enorma fruktodlingar över hela södra Europa. Ofta är det papperslösa migranter som kommit över medelhavet med hopp om en bättre framtid. Istället blir dessa människor exploaterade i det storskaliga europeiska jordbruket. Där vår frukt kommer ifrån är en resa till platserna i periferin där vår mat produceras. I ett sökande efter de osynliggjorda människorna bakom frukten vi äter. Hur kan jag skildra alla de människor som levt i skuggorna så länge att de inte längre vågar komma ut i ljuset?

 

THIS IS ONLY THE BEGINNING

en film av Samori Tovatt

I mitt filmprojekt vill jag utforska skärningspunkten mellan våra drömmars värld och den verklighet vi lever i, när vi navigerar i komplexiteten av att söka mening i vår samtid. Detta innebär att undersöka vilken roll dagdrömmar och fantasi spelar i våra liv, och på vilka sätt de kan både hjälpa och hindra oss. Under hösten påbörjades inspelningen i ett mörkt rum i Liljeholmen tillsammans med en speldesigner som vill utveckla världens tråkigaste spel och en skyddsvakt som vaktar tomma rum och snart tar jag med mig kameran och ljudutrustning till Osaka. Min förhoppning är att kunna färdigställa filmen senare i år.

 

VEMJA

en film av Amanda Almgren och Embla Berndtsson Tordal

För tio år sedan gick Viktoria, Embla, Mira, Johanna och Amanda på högstadiet i Mörbylånga på södra Öland.  Längtan att komma därifrån var stark men den gränslösa kärleken mellan vännerna var starkare. När de växte upp blev rädslan att förlora varandra mer och mer påtaglig. En nostalgisk dokumentär om vänskap, tonåren och om gamla och nya minnen tillsammans. 

 

CLOCK – FOLKHEMSBURGAREN

en film av Gustav Górecki

Mellan åren 1976 och 1992 hade Sverige något som inget annat land i världen haft: en statlig hamburgerkedja. 

Clock skapades i en brytpunkt mellan ett gammalt och ett nytt Sverige, mellan folkhem och kommersialism. Filmen använder restaurangen som en metafor för ett land i förändring.

 I Clock – Folkhemsburgaren får vi höra historien från de som var med, både i bolaget och från de värsta konkurrenterna. Hur tänkte man? Vad åt man? Hur stack man ut från mängden? 

Men filmen är också en bredare diskussion kring kollektivt ägande och vår långa historia av strängt reglerat krogliv. Vad har det för påverkan på vårt samhälle och folkanda idag?

Formen flyter fritt mellan intervjuer, arkivmaterial och dramatiseringar.

Självklart bjuds det också på en hel del nostalgi, från en tid då reklamerna var gälla, frisyrerna obegripliga och en konservananas det mest exotiska man kunde lägga mellan två skivor sesambröd.