UTVECKLA DITT INTRESSE
Kan design göra världen till en bättre plats? Det tror vi på Designskolan!
Designskolan är en ettårig förberedande designutbildning. Konceptet bygger på korta kurser med nytt tema varje vecka då du får många tillfällen att öva idéutveckling och visualisering, vilket är grunden i all design. På ett år träffar du vid sidan av kursansvarig ett 20-tal gästlärare, alla specialiserade inom sitt område. Det är gratis att gå på folkhögskola, du betalar bara för material.
Kika gärna in på vårt instagram för att se vad vi gör just nu! https://www.instagram.com/designskolan.oland/
Designskolans ljusa hörnateljé sedd utifrån och inifrån
ETT ROLIGT ÅR MED DESIGN
Utbildningens mål är att ge dig möjligheter att utforska många områden inom design. Samtidigt bygger du en rik portfolio med ansökningsmaterial för högre studier.
Under året utvecklar du ditt skapande och får koll på vad design är och hur ett yrkesverksamt liv kan se ut. Designskolans bredd lägger grund för att du ska göra ett hållbart studieval efter året här. Du har goda möjligheter att söka vidare till designutbildningar på universitetsnivå: såsom arkitektur, industridesign, grafisk design, möbeldesign, inredningsarkitekt, produktdesign etc. på universitet i Sverige, Norden och Europa.
NYTT VARJE VECKA
Designskolan passar för dig som är nyfiken och gillar ett högt tempo med lärarledd undervisning. Du behöver inte alls ha någon tidigare erfarenhet inom ämnet för att söka och gå här. Våga sök!
Här ser du ett exempel på hur ett läsår på Designskolan ser ut:
Varje vecka innehåller ett nytt tema. Schemat ändras lite år från år men grundkonceptet är detsamma: att träna designprocessen varje vecka med kompetenta lärare. Förutom veckans tema tränar du varje vecka metoder och strategier i designprocessen samt skiss -och visualiseringstekniker.
Under året jobbar du mest analogt med fysiska material såsom penna, papper, trä, textil, linjal, pensel, metall, lera. Du får också tillgång och kortare introduktion till Adobe CC:s alla program på Designskolans datorer och på egen enhet (t ex. Photoshop, Illustrator och Indesign).
Designskolan tar in 16 deltagare varje år. Utbildningen startar varje år i slutet av augusti och pågår till slutet av maj. Vi tar uppehåll för höstlov vecka 44, jullov, sportlov vecka 8 och påsklov veckan efter påsk, samt lovdagar kopplade till röda dagar i almanacksåret.
Lärarledda lektionstider: måndag-fredag 8:30-14:30, lektionstid till 16:30. På fredagar slutar undervisningen 12:00.
Du har tillgång till ateljén och verkstäder dygnet runt. På skolan finns verkstäder för trä, metall, gips, lera, fiber, screentryck, textil, metall och ljud, se bilder. På skolan finns också ett gym som du får använda dygnet runt. Kvällsaktiviteter byggs upp av deltagare och lärare under året, såsom kroki och verkstadskurser, föreläsningar och workshops.
Allt material och verktyg du behöver finns på skolan, här finns också en välsorterad konstnärsbutik. Vid antagning får du ett välkomstbrev med en lista på verktyg som är kan vara bra att ha själv.
Under året besöker vi gärna olika designbyråer, designskolor och museer. Vi åker på två studieresor och gör studiebesök i närområdet.
HJÄLPAS ÅT OCH TESTA IGEN
Att ta hjälp av varandra är a och o, därför blir dina 15 kurskamrater i ateljén viktiga i din utveckling. Tillsammans bygger vi en kreativ atmosfär där det ska vara 100% okej att våga testa vilda idéer och göra ”fel”.
Kursansvarig Kajsa Lindgren följer upp dina arbeten och din utveckling genom din workbook och individuell handledning.
ATT BO PÅ ÖLAND
Öland är en plats som i alla tider lockat konstnärer och skapande människor. Här finns vidsträckta vyer, fint ljus, varierande natur och lagom långt till kommunikationer.
Lokalbussen stannar ett stenkast från skolan, därifrån tar du dig till Kalmar och vidare.
Med cykel kommer du på 10 minuter till Färjestaden som är närmaste tätort. Här finns en stor mataffär, 2nd-hand affär, bageri, restuarang, caféer etc. 500 meter från skolan ligger ÖoB. Det är roligt att ha med en cykel när du flyttar hit.
De flesta som går profilkurserna bor på internatet, som består av tio hus och ligger i direkt anslutning till skolan. Se karta: https://olandsfolkhogskola.se/om-skolan/karta/
Alla våra kurser är kostnadsfria. Du betalar för ditt boende, kost och det material du använder. Kursen är studiemedelsberättigad och går under gymnasiestudier. När det gäller kurser på folkhögskola så kan man söka studiemedel om man är över 20 år. Är man under 20 år så får man söka studiehjälp.
Se mer: https://olandsfolkhogskola.se/om-skolan/kostnader/
Om du har frågor om ansökan eller arbetsprover är du varmt välkommen att höra av dig till kursansvarig Kajsa Lindgren.
ANSÖK SENAST 21 MAJ FÖR LÄSÅRET 25/26
Kajsa Lindgren
Tel: 070-531 63 09
mail: kajsa.lindgren@olandsfolkhogskola.se
Kursanvarig Kajsa Lindgren är formgivare utbildad på Konstfack och Capellagården, har lärarlegitimation från Linköpings universitet och har yrkeserfarenhet som frilansande designer och inhouse designer.