ÖLANDS FLORA – PÅ ALVAR OCH I SKOG
16 – 18 JUNI
Bekanta dig med vanliga och ovanliga växter på Ölands alvar och i mittlandsskogen.
Det är bra om du har vissa förkunskaper, t.ex. känner igen de största växtfamiljerna (gräs, halvgräs, korsblommiga växter, rosväxter, korgblommiga växter, nejlikväxter, strävbladiga växter), då får du ut mer av kursen. Vi kommer när vi är utomhus ibland nyckla oss fram till artbestämningar. Repetera gärna karaktärer för blad, uppbyggnad av blommor och hur olika frukter ser ut. En bra källa till denna förkunskap är Svensk fältflora av Bo Mossberg och Lennart Stenberg som finns att köpa på nätet (den inledande delen tar upp olika karaktärer och en enkel nyckel finns).**
* Mittlandet = den mix av lövskog, våtmarker, åkrar, betesmark mm som börjar norr om Stora Alvaret och slutar i höjd med Borgholm.
** Tyvärr finns inte alla speciella öländska arter med i Svensk fältflora, som har ett urval på ca 1 000 arter. Nordens flora av samma författare är mer heltäckande (3 250 arter) men i tyngsta laget för att släpa med ut i fält. Även äldre upplagor av den sistnämnda som kan köpas via antikvariat duger utmärkt, då kallad Den nordiska floran.
KOSTNAD
2 995 kr. Bor du inte på skolan kostar kursen 2 095 kr.
KURSANSVARIG
Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands Botaniska Förening och Årets ölänning 2024. Ulla-Britt jobbade tidigare som läkare, men idag tar botaniken upp all tid. Ulla-Britt var redaktör för bokverket Ölands flora (2024), och är också ansvarig för en aktiv Facebookgrupp med samma namn. Hon har tidigare författat boken En guide till Ölands växtvärld. Med på kursen medverkar även hennes make, Thomas Gunnarsson, även han en mycket duktig botaniker med djup kunskap om Ölands växtvärld.