Kultur, bildning, skapande – för seniorer
Kursen är en folkhögskolekurs för dig som är nyfiken på din omvärld, vill lära dig nya saker och träffa nya människor. Du har slutat jobba alternativt arbetar inte längre heltid. Vi läser, samtalar och arbetar gestaltande för att tillsammans utforska olika ämnen och sammanhang, ofta utifrån ett övergripande tema. Kursen är två dagar i veckan.
MÖTE ERFARENHET IDENTITET
En bärande idé inom folkhögskolan och därmed också för kursen är att utgå från deltagarnas kunskaper och erfarenheter. I det här fallet bygger dessa på lång livs- och yrkeserfarenhet. I mötet kring t ex aktuella frågor, studiebesök, litteratur, natur, kultur och film skapar vi utrymme för samtal där dessa erfarenheter får vara betydelsefulla. Samtidigt skaffar vi oss nya erfarenheter. Du som går kursen bidrar med det som intresserar dig. Intentionen är att delaktighet, medskapande och engagemang i kursen ska berika dig och dina kurskamrater.
TRÄ METALL LERA FÄRG BETONG
Ungefär hälften av kurstiden arbetar du med olika gästlärare, alla yrkesverksamma konstnärer och hantverkare. Kursens praktiska delar handlar om hantverk inom bland annat trä, metall och lera. Det kan också handla om skapande inom måleri, textil och video. En rad yrkesverksamma hantverkare och konstnärer engageras som gästlärare. Flera av dem återkommer år efter år som mycket uppskattade lärare på kursen. En huvudtanke är att alla människor mår bra av att arbeta med sina händer och att vara kreativa.
DEMOKRATI KULTUR BILDNING
Syftet med Seniorkursen är i grunden att lära sig nya saker, få möjlighet att lära känna nya människor och uppleva känslan av sammanhang. Alla folkhögskolor arbetar utifrån statens fyra syften med folkbildningen:
– att stärka och utveckla demokratin
– bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen
– bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.
– bredda intresset för kultur och öka delaktigheten i kulturlivet
För folkhögskolor i Region Kalmar län gäller även:
– att arbeta för att bidra till ökad folkhälsa genom utvecklingsarbete kring hälsa och kultur
– bidra till en bättre integration
– stärka arbetet för hållbar utveckling med utgångspunkt från Agenda 2030
KURSUPPLÄGG MM
Det finns två grupper att söka till. Du går två dagar i veckan, måndag-tisdag alternativt torsdag-fredag. I ansökan ska du uppge vilken grupp du söker i 1:a och 2:a hand.
Vi samarbetar med skolans andra kurser vilket innebär möten mellan människor med olika bakgrund, kulturer och ålder. Att seniorkursens kursdeltagarna har lång erfarenhet av liv, arbetsliv och egna intressen är också en stor tillgång när ni själva bidrar med bildvisningar, föreläsningar och idéer till studiebesök. Din bakgrund är viktig!
BILD
KURSTID
18 augusti 2025 till 22 maj 2026. Du studerar två dagar i veckan (måndag / tisdag eller torsdag / fredag) mellan klockan 8:30 och 14:30. Det är paus för fika och lunch som ingår i kurskostnaden.
KOSTNAD
Undervisningen är kostnadsfri och för närvarande betalar kursdeltagare 560 kr / 4 veckor för lunch och kaffe / te. Avdrag görs endast vid sjukdom stärkt av läkarintyg samt vid studieresor. Servicekostnad 80 kr / 4 veckor. Kostnader för studiebesök och material kan tillkomma.
ANSÖK SENAST 15 april 2025
Sista ansökningsdag är 15 april, därefter antagning i mån av plats. Du får besked om du är antagen den 15 maj. Kursen börjar 18 augusti 2025. Hösterminen är den 18 augusti till den 19 december. Vårterminen är den 5 januari till den 22 maj 2026.
KURSANSVARIG
Ina Alm