Allmän kurs

Allmän Kurs - behörighetsgivande kurser

På allmän kurs kan du läsa in grundläggande högskolebehörighet. Vi erbjuder undervisning i:

 • Svenska 1, 2, 3
 • Engelska 5, 6
 • Matematik 1
 • Historia 1a1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1

Du kan också läsa kurser för särskilda behörigheter i dessa ämnen

Du kan även få behörighet till gymnasiet genom att läsa in motsvqarande grundskolans årskurs 9 i följande ämnen:

 • Svenska / Svenska som andraspråk
 • Engelska
 • Matematik
 • Samhällskunskap

Samtidigt som du utvecklar något av dina intressen (eller hittar ett nytt) på någon av våra inriktningar: Allmän Kurs - Bild, Allmän Kurs -Hälsa, Allmän Kurs - Film och Allmän Kurs - Praktisk.

Kurserna är till för dig som inte gått färdigt gymnasiet. Folkhögskolan är vuxenutbildning och du måste ha fyllt 18 år för att gå hos oss. Du kan läsa ett eller flera år, beroende på din studiebakgrund.

Få grundläggande högskolebehörighet på folkhögskolan

Dina behov och tidigare erfarenheter avgör vilka kurser du kommer att läsa hos oss. Alla på Allmän kurs läser svenska, engelska och matematik. Dessutom ingår ämneskurserna samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap. Dessa fyra ämnen arbetar du med både var för sig, och ibland integrerat i teman med ämnet svenska.

Mellan kl. 15.00 och 16.30 under måndag till torsdag finns det möjligheter till extra läsning av ämneskurser, eller tid till andra skolaktiviteter.

Studera på Allmän kurs - så fungerar det

Under de flesta veckor kommer du att läsa ämneskurser tre dagar och inriktning två dagar. Några veckor är sammanhållna, så att du bara har din inriktning. Under andra veckor arbetar du i kursöverskridande teman, eller får tillfällen att arbeta ikapp med enskilda ämneskurser.

Du har 21 timmars schemalagda lärarledda lektioner varje vecka. Övrig tid kan du välja att delta i olika aktiviteter på skolan. Du har tillgång till arbetslokaler, träningslokaler och verkstäder under din tid på kursen. Läs mer om internatet här.

Du kan välja att bo på skolan, vi har plats för +100 kursdeltagare, eller pendla hit under dagtid. Det går buss från Kalmar, Borgholm och Mörbylånga, via Färjestaden. Planera din resa med KLT här.

Efter avslutad Allmän kurs, kan du vara behörig att söka till universitet/högskola och yrkeshögskola. Då ska du ha läst in de kurser som krävs. Läs mer om behörighet till högskola och universitet här. 

Det krävs också att du ska studera under en viss tid för att få din behörighet. Det kallas omfattningskravet. Du kan nå omfattningskravet genom att gå på folkhögskola i tre år eller genom att kombinera tidigare gymnasiestudier med folkhögskolestudier så att din sammanlagda studietid omfattar tre år.  Läs mer om omfattningskravet och behörighet här.

Undervisningen är statsfinansierad och avgiftsfri, men du betalar för mat och gemensamt material, plus hyra om du bor här. Läs mer om kostnader här. Ett sätt att finansiera dina studier är studielån via CSN - Studielån om du fyller 20 år det år du börjar. Bor du på skolan och har långt hem, kan du också söka inackorderingstillägg. 

Läsåret 2018-2019 startar i slutet av augusti 2018 och slutar i slutet av maj 2018.

Ansök nu

Inriktningar

Bild

    Gillar du konst, färg och form kan du välja att studera på Ölands Folkhögskola med...

Läs mer »

Film

  Har du ett stort intresse för film och vill arbeta kreativt med media samtidigt som du får grundläggande...

Läs mer »

Hälsa

    Hälsa är en inriktning för dig som vill veta mer om hur olika faktorer påverkar hur du mår...

Läs mer »

Praktisk

  Praktisk inriktning vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur man arbetar praktiskt i skolans...

Läs mer »