DELTAGARE VT-18

LIA HIETALA

Amber, Dokumentärfilm

Amber är 17 år och lever ett ganska vanligt tonårsliv, festar, hänger med vänner, skolkar och blir kär. Den funderar mycket över sin könstillhörighet och pratar och testar sig fram tillsammans med sin allra bästa vän Sebastian. Sebastian går på testosteron och Amber har planer på att kanske också börja. Tillsammans delar dom ett rum där allt känns möjligt, där kan dom undkomma omvärldens trånga blickar. Men allt ställs på sin spets när Sebastian blir kär i Ambers flickvän. I efterdyningarna av ett smärtsamt breakup måste nu Amber genomgå sin transition själv och skapa ett nytt liv med nya vänner och kärlekar. I Always Amber får vi följa med på den resan.

CLAES HEDLUND

Vägskäl, Dokumenträrserie, 3 x 15 min

Utmaningarna för Sveriges landsbygd har länge varit känd, och det är ofta en väldigt mörk bild som målas upp när landsbygden porträtteras.

Genom att höja blicken och istället blicka framåt följer vi personer som själva bor och verkar på landsbygd, låter dem fritt visionera och besvara frågan som ingen annan ställer:

Hur vill du att samhället där du bor ska fungera?

LINNEA NORBERG

Rastafarmor, Dokumentär

Ingrid är en 81-årig ikon inom reggaekulturen. Hon bor i ett ”museum av rasta” med alla dekorationer från hennes fyrtiosju resor till Gambia, där hon tror att hon bott i ett tidigare liv. Vardagen i Malung skiljer sig från livet Ingrid har under sommarens alla event. En villkorslös, men även oförstådd, kärlek speglar en sentimental kulturkrock som väcker känslor och tankar om fördomar, kärlek och samhälle.

ANDRÉ CORDOVA RUDSTEDT

Meditation, Dokumentärfilm

Katalanerna ska skilja sig från Spanien. Men alla vill inte acceptera en separation. Med scener från vardagen hittar vi konflikten på gatorna, bland folket med röster av oro.

LAVRENTIJ LARS JOHANSSON

Kistan, Dokumentärfilm, 4 min

En man bygger sin likkista ..

Vi följer lydnadsbroder Savva på ett ortodoxt kloster i östra Finland. I klostrets träverkstad snickrar Savva på den likkista, som han själv skall läggas till vila i, när hans tid på jorden är ute.

Under arbetets gång funderar Savva, sakligt och lågmält kring livet och döden.

OLLE KARLSSON

Dokumentärfilm / Essäfilm

”DÖDFÖRKLARAD SVENSK SJÖMAN ÅTERFUNNEN I AUSTRALIEN EFTER 47 ÅR!”

Vad gjorde du där borta under alla dessa år?

Varför hörde du inte av dig?

Du kanske inte ville att vi skulle veta, men nu är jag här.

/ din systers barnbarnsbarn, Olle

TOMAS SANDQUIST

Min bror Zander – Den elektriska pojken, Dokumentärfilm

När den 45-årige Sixten går igenom sin nyligen bortgångne mammas efterlämnade saker så upptäcker han plötsligt ett tjockt kuvert som det står skrivet ”Zander” på. Han öppnar det och ser att det innehåller en rad tidningsurklipp, fotografier, vykort och brev och att de alla handlar om hans 2 år yngre bror Zander. En bror som han inte sett sedan han var nio år, och som han inte fått reda på något om sedan den dagen då deras mamma valde att låta Sixten bo kvar hos sig, men tvingade Zander att flytta därifrån. Utifrån de saker han hittar så växer en bild fram av hans bror, en bild som får honom att inte bara att tänka på Zanders öde utan även på sig själv och sina egna val i livet.

”Min bror Zander – Den elektriska pojken” är en film som handlar om hälsingen Zander Nord som efter en traumatisk upplevelse får övernaturliga krafter och hans händelserika, men tragiska liv. Ett liv kantat av svek, psykisk ohälsa och utanförskap, men också av en liten strimma hopp.

JOEL VIKSTEN

Trained To Kill, Dokumentärfilm, 14 min

Filmen utforskar genom personliga minnen, reflektioner och lösa associationer klass och kön.
Finns det ett samband mellan att tvingas läsa SCUM-manifestet vid tolv års ålder och att börja fanatiskt följa MMA vid tjugoett års ålder?

CARL HÄLLSTRÖMER & LIZETTE GUNNESSON

Slaktares sätt att dra linjer, Dokumentärfilm, 60 min

En pappa dör plötsligt. Chocken och sorgen är stor, men det väcker också många frågor. Vad innebär egentligen sådant som början och slutet? Vad finns kvar, förutom minnen och ett skuldsatt hus och hur placerar man in sig själv i termer av före och efter?  Det blir en fråga om makt över sin tillvaro.

AYMAN WILLIAM

Bird of passage, kort dokumentärfilm

“Bird of passage” är en poetisk dokumentärfilm om regissörens hemstad i Syrien och hans resa därifrån till Sverige. Vad kan hända när du måste lämna ditt hemland?

thumbAnsök nu