KORTA KURSER OCH MÅNGA TEMAN

Utbildningskonceptet bygger på korta kurser med nytt tema varje vecka. Det gör att du får öva på idéutveckling och visualisering, vilket är grunden i all design. Många av veckorna leds av gästlärare specialiserade på sitt ämnesområde inom design, exempelvis yrkesverksamma arkitekter, designers och konstnärer. På ett år träffar du vid sidan av kursföreståndaren ett 15-tal gästlärare.

Kika gärna in på vårt instagram för att se vad vi gör just nu! https://www.instagram.com/designskolan.oland/

SCHEMA

Här ser du hur ett läsår på Designskolan kan se ut:

EN HELTÄCKANDE DESIGNUTBILDNING

Bredden på kursen gör utbildningen till en heltäckande förberedande designutbildning. Vi jobbar med allt från illustration, arkitektur, möbelformgivning, industridesign, screentryck, mode, gjutning, ljus mm. Detta sammantaget gör att du får chans att testa många olika uttryckssätt och samtidigt bygger du en bra grund för att söka vidare mot högre studier inom design. En vecka arbetar vi specifikt med portfolio. Utbildningen ger dig en bred bas för att söka vidare till många olika design -och arkitektutbildningar på universitetsnivå: såsom arkitektur, grafisk design, möbeldesign, inredningsarkitektur, industridesign m. fl.

Vi åker gärna på studiebesök, till museer och utställningar. Tillsammans reser vi på två studieresor, vanligtvis till Köpenhamn och Stockholm för att besöka spännande platser, utställningar och skolor.

TILLSAMMANS SKAPAR VI EN KREATIV MILJÖ

Designyrket handlar om att kunna kommunicera i alla delar av den kreativa processen. Att ta hjälp av andras ögon och öron vid researcharbete, idéutveckling och framställning är a och o. Därför blir dina 15 kurskamrater centrala i ditt arbete. Tillsammans bygger vi en kreativ atmosfär där det är högt i tak.

Kursansvarig Kajsa Lindgren följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom din workbook och individuell handledning.

Vita pinnstolar sett uppifrån och personer som tittar

UTVECKLA DITT SKAPANDE UNDER ETT ROLIGT ÅR

Mestadels arbetar du med händerna och analoga tekniker, därför att det är grunden i all komposition. Utbildningen innehåller också kortare introduktion i digitala verktyg, och under din studietid får du tillgång till Adobe CC:s program. Du får en konstnärlig grund i teckning, kroki, skissteknik, färglära och tredimensionell formlära. Presentationsteknik, både muntlig och skriftlig ingår i kursen.

Deltagare arbetar med överhandsfräs

Tonvikten ligger på att utveckla ditt eget skapande och undersöka olika tekniker, material och idéer för att lära dig mer och få kompetens att navigera vidare i din utbildning. Verkstäderna är dessutom öppna dygnet runt och på skolan byggs kvällsaktiviteter upp av deltagare och lärare. Under året kan du kan ta del av föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök och projektpresentationer.

En hand pekar på en bild

DESIGNSKOLAN GILLAR GÄSTLÄRARE

Vårt koncept bygger på korta veckolånga kurser med olika teman och lärare. Varje läsår blir unikt, det vill säga kursen förändras lite år från år. Här är de gästlärare vi arbetat med de senaste åren:

Cecilia Elde FORM
Victor Moin SKISS & INDUSTRIDESIGN
Ulrika Mårtensson TEXTILA RUM
Johan Hjärtstrand KROKI
August Sörenson FORMA & GJUTA
Stina Söderberg IDENTITY GROUNDING
Anna Ekman FOTO
Studio Demos HÅLLBARA BORD
Kristina Hjelte DESIGNHISTORIA, GRAFIKVERKSTAD
Peter Andersson MÖBELDESIGN
Mats Fredriksson FOTO, GRAFISK FORM
Tobias Edström GRAFISK FORM
Mats Aldén MÖBELDESIGN
Jessica Wren ARKITEKTUR, RUM UTE
Ellen Felixon INDUSTRIDESIGN
Mina Karami INDUSTRIDESIGN
Lukas Bjönskär INDUSTRIDESIGN
Johannes Lindgren AUTOMATA
Anna Winberg Sääf ILLUSTRATION, GRAFISK PRODUKTION
Emmeli Persson DESIGN AGILITY
Maria Rutenskiöld INREDNING
Karin Lind SCENOGRAFI
Mikael Jacobsson TYPOGRAFI
Karl Martelisusson SKISSTEKNIK
Linda Zetterman KROPP & KLÄDER
Petter Thörne SOCIAL DESIGN
Sorin Bonculescu FLÄTA
Tove Sjöberg ARKITEKTUR
Martin Hedenström ARKITEKTUR
Edwin Böck FORM, STENHUGGERI

Deltagare bygger modell av husgavel

Röda blanka stolar

En kedjereaktion från kursen AUTOMATA: