Allmän kurs Grund – svenska som andra språk imageSe alla bilder thumbAnsök nu

ALLMÄN KURS GRUND – SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

Om du har ett annat modersmål än svenska och vill läsa Svenska på grundskolenivå så är Allmän kurs grund svenska som andraspråk en bra utbildning för dig. Du läser ämnen för att kunna söka till vissa yrkesinriktade gymnasieutbildningar eller till Allmän kurs gymnasium på folkhögskola.

På Allmän kurs grund svenska som andraspråk jobbar vi med svenska språket på många olika sätt. Vi läser, skriver, talar och lyssnar. Vi tränar också svenska genom praktiskt arbete, till exempel matlagning, hantverk i olika verkstäder, bild och sömnad. Vi gör utflykter och studiebesök där vi får nya kunskaper, träffar människor och tränar svenska.

Vi läser även andra ämnen som du behöver om du vill fortsätta studera, till exempel samhällskunskap. Vi besöker olika yrkesutbildningar och lokala företag för att knyta kontakter, och för att tillsammans sätta upp mål för framtiden.

Vi undervisar på grundskolenivå:

Svenska som andra språk

Samhällskunskap

Matematik

Engelska

Olika workshops

SÅ HÄR GÖR VI

Allmän kurs Svenska som andraspråk inleds som en stor grupp, med alla deltagare och alla lärare samlade under kursens första veckor. Under denna tid lär vi känna varandra, och du får lära dig mer om skolan och hur det är att studera på en folkhögskola. Samtidigt hjälps vi åt att göra en studieplan för var och en, där vi lyssnar till dina mål för framtiden, och hjälper dig till en lämplig startnivå för svenskundervisningen. Där efter delas gruppen i två mindre grupper, med utgångspunkt i dina kunskaper i svenska och mål för framtiden.

TEORI OCH WORKSHOPS

Vi undervisar på olika platser för att få ett rikt språk, som är användbart i vår vardag och i vårt arbete. Klassrummet är en viktig plats för språk och kunskaper om samhället. Men vi undervisar också svenska i vårt nya kök, i verkstäder och i vår bio. Vi samarbetar med andra kurser och skapar många möten med språkträning och utbyte av tankar och idéer. Detta gör folkhögskolan unik – vi har inte ett klassrum, vi har många. På detta sätt får du som deltagare en bred och bra kunskapsgrund, som du har nytta av i mötet med vänner och framtida studie- och arbetskamrater.

På Ölands folkhögskola finns det många olika kurser och människor med olika bakgrund studerar här. Därför finns det många tillfällen att träna svenska och lära känna nya människor i en trevlig miljö.

Du studerar på heltid, måndag-fredag. Vi börjar 08:30 varje morgon, och slutar 14:30. På fredagar avslutas skolan klockan 12:00.

INFORMATIONSTRÄFF I VÅR

Om du vill gå kursen är det viktigt att du kommer på vår informationsträff. Då berättar vi mer om kursen och visar skolan. Anmäl dig till informationsträffen till kursföreståndare Lars Gustavsson: lars.gustavsson@olandsfolkhogskola.se eller till expedetionen: 0485 56 44 00

KOSTNADER

Enkelrum kostar 4000-4200 kr/4 veckor. Frukost, lunch, middag ingår måndag till fredag.

Dubbelrum kostar 3400 kr/4 veckor per person. Frukost, lunch, middag ingår måndag till fredag.

Om du ej bor på skolan är skollunchen obligatorisk och kostar 1250 kr /4-veckorsperiod.

Obligatorisk materialkostnad 150 kr/4 veckor.

VI BÖRJAR ANTAGNINGEN 8 MAJ

Kursen startar 17 augusti 2020 och slutar 28 maj 2021. Första antagningsdag är 8 maj 2020. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid så att vi har den när det är dags för antagning inför det nya läsåret. Vi börjar skicka ut antagningsbesked efter den 8 maj 2020. Vi tar även emot ansökningar efter detta datum och antar i mån av plats.

OM DU HAR FRÅGOR ELLER VILL BESÖKA SKOLAN HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS!

Lars Gustavsson, lärare, mejl: lars.gustavsson@olandsfolkhogskola.se

Sofie Noova Gunler, lärare, mejl: sofie.noova.gunler@olandsfolkhogskola.se

Marwa Serag, språkstödjare (arabiska), 076-743 77 70 mejl: marwa.serag@olandsfolkhogskola.se

thumbAnsök nu